Jak dobrze wiemy sushi w restauracji nie mało kosztuje. Rzadko który fan tego dania może sobie pozwolić na codzienną wizytę i zakup lub zamówienie prosto do miejsca zamieszkania swojej wymarzonej potrawy. Większość z nas tkwi w głębokim przekonaniu, że samodzielne przygotowanie sushi jest zbyt skomplikowane. Tak naprawdę jest to bardzo proste!
Gdzie kupimy składniki?
Piszę ten artykuł, ponieważ sama kiedyś borykałam się z tym problemem, jednak znalazłam bardzo prosty sposób na przyrządzenie przepysznego sushi ! Po pierwsze warto zaopatrzyć się w elektryczny garnek do gotowania ryżu, którego cena wynosi około 70-150 zł. Zapisane ? To przejdźmy do kolejnego punktu. Całe zakupy zrobimy w dwóch sklepach. Najpierw trzeba wybrać się do Aldiego i zakupić tam serek ”Górski Przysmak o smaku paprykowym”. Drugim sklepem, do którego musimy się wybrać jest Auchan, i w nim kupimy wszystko, co nam jeszcze będzie potrzebne. Pierwszym składnikiem potrzebnym do owinięcia dania są płaty nori. Jak wszyscy wiemy pod tak zwanymi wodorostami znajduje się ryż, dlatego też musimy z półki sięgnąć po specjalny ryż do sushi najlepiej 400g. Świetnie! Teraz na dziale ryb trzeba kupić łososia sałatkowego (wędzonego), paluszki krabowe surimi w niebieskim opakowaniu oraz pastę z kawioru i krewetek. Na sam koniec udajemy się na dział mięsny i kupujemy szynkę konserwową od Krakusa. (dlatego ta, bo jest wielkościowo odpowiadająca do rulonika sushi i łatwo się zawija).
Jak przygotować sushi w domu?
Po powrocie do domu wsypujemy jedną szklankę ryżu do specjalnego garnka, o którym wcześniej wspomniałam, zalewamy dwiema szklankami wody i troszkę solimy. Czekamy aż ryż się ugotuje i wyparuje z niego woda (wtedy ryż jest najlepszy). Gotowe? To następnym krokiem będzie wyjęcie plasterka szynki i położenie go na desce do krojenia. Nakładamy dwie warstwy, które rozsmarowywujemy na całej powierzchni szynki, pierwsza będzie z serka z Aldiego (nakładamy prawie połowę serka), a druga z pasty z krewetek i kawioru (podobna ilość do serka). Na przygotowane dwie warstwy kładziemy pionowo dwa paluszki krabowe przy samym brzegu szynki, a obok nich kładziemy po całej długości kawałki łososia. Zawijamy to wszystko delikatnie w rulonik.
Teraz wystarczy tylko rozłożyć połowę gotowego ryżu z garnka na płat nori i zostwić trochę miejsca bez ryżu, aby dobrze się zawinęło ( pasek około 2cm ). Przedostatnim krokiem będzie położenie ruloniku z szynki, który przygotowaliśmy na płacie z ryżem. Wszystko zawijamy w jeden duży rulonik (oczywiście ręce muszą być co chwile moczone w wodzie przy zawijaniu). No i voilà gotowe !
Smacznego!
Teraz tylko pokroić i cieszyć się przepysznym domowym sushi! Można także polać danie sosem sojowym, aby uzyskać w pełni smak, którego oczekiwaliśmy. 🙂
Smacznego!