Przepisy na niedrogie tradycyjne dania wigilijne


Wigilia to jeden z najważniejszych momentów dla Polaków podczas świąt Bożego Narodzenia. Pamiętaj, że najważniejsze podczas kolacji wigilijnej jest spędzenie czasu razem z bliskimi. Nie musisz wydawać fortuny na skomplikowane dania, aby mieć smaczny i tradycyjny posiłek. Proste i niedrogie potrawy również mogą być wyjątkowe i smaczne. To czas, kiedy wszyscy zbierają się wokół stołu, aby wspólnie celebrować ten wyjątkowy dzień. Jednak przygotowanie wigilijnego menu może czasami wiązać się z dużymi kosztami. Dlatego przedstawiamy kilka przepisów na pyszne, a zarazem niedrogie dania wigilijne.

Barszcz czerwony z uszkami – klasyk polskiej kuchni wigilijnej.

Barszcz można łatwo przygotować samodzielnie, używając buraków, marchwi, selera i cebuli. Uszka można również zrobić samemu, np. z farszem z grzybów i kapusty.

Oto przepis na Barszcz czerwony z uszkami:
Składniki:
Barszcz czerwony:
– 500 g buraków
– 1 cebula
– 2 marchewki
– 2 seler naciowy
– 2 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 4 ziarna pieprzu
– 1 łyżeczka octu winnego
– sól i pieprz do smaku
– 1 litr bulionu warzywnego
Uszka:
– 150 g mąki pszennej
– 1 jajko
– 1 łyżka oleju
– szczypta soli
– 200 g farszu mięsnego (np. mielone mięso)
– 1 cebula
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Barszcz czerwony:
– Buraki, cebulę, marchewki i seler umyj i obierz. Następnie pokrój w kostkę.
– W garnku rozgrzej olej i dodaj pokrojone warzywa, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
– Dodaj oct winny i gotuj przez kolejne kilka minut.
– Następnie dodaj bulion warzywny, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut.
– Po tym czasie, zblenduj zupę na gładki sos. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
2. Uszka:
– W misce wymieszaj mąkę, jajko, olej i szczyptę soli. Zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody.
– Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto na cienką warstwę.
– Przygotuj farsz miesny: posiekaj cebulę i zesmaż na patelni, następnie dodaj mielone mięso i smażaj, aż będzie gotowe. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

– Wytnij z przygotowanego ciasta małe okręgi za pomocą szklanki lub foremki.
– Na środek każdego okręgu połóż odrobinę farszu mięsnego, sklejaj brzegi ciasta i formuj małe pierożki w kształcie uszek.


– Gotuj uszka w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż będą miękkie i dobrze ugotowane. Odcedź.
3. Podawanie:
– Gorący barszcz nalej do talerzy, dodaj kilka uszek i podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem.

Mięso w uszkach do wigilijnego barszczu czerwonego można zastąpić różnymi składnikami roślinnymi lub wegetariańskimi. Oto kilka propozycji:
1. Grzyby: Zamiast mięsa, można wypełnić uszka duszonymi grzybami. Wykorzystaj np. suszone borowiki, pieczarki lub leśne grzyby, takie jak kozaki czy maślaki.
2. Kasza: Można również użyć kaszy jako nadzienia. Dobra opcją jest kasza jaglana, kasza gryczana lub kasza bulgur dobrze wymieszana z cebulą i przyprawami.
3. Soczewica: Inny pomysł to nadzienie z ugotowanej soczewicy. Soczewica czerwona lub zielona świetnie sprawdzą się jako składnik uszek.
4. Orzechy: Uszka można też wypełnić orzechami, takimi jak włoskie orzechy, orzechy laskowe lub migdały. Orzechy warto uprażyć przed dodaniem, aby nadać im intensywniejszy smak.
5. Kombinacja warzyw: Można poeksperymentować z różnymi warzywami jako nadzienie, takimi jak pieczarki, cebula,

Karp po żydowsku na słodko lub kwaśno- tradycyjne danie wigilijne, które jest równocześnie niedrogie.

Karp wymaga tylko kilku składników. Wśród nich podstawowe to – karp, cebula, marchew i mąka. Wystarczy upiec lub udusić karpia, a następnie zrumienić warzywa i podać je jako dodatek.

Przepis na karpia po żydowsku w galarecie (wersja słodka):
Składniki:
– 1 karp (ok. 2 kg), oczyszczony i pokrojony w plastry
– 2 cebule, pokrojone w plastry
– 4 marchewki, pokrojone w kawałki
– 2 liście laurowe
– 10 ziaren ziela angielskiego
– 10 ziaren pieprzu
– 5 goździków
– sól i pieprz do smaku
– 1 szklanka suszonej śliwki kalifornijskiej (opcjonalnie)
– 1 szklanka rodzynek (opcjonalnie)
– 2 łyżki cukru brązowego
– 1/4 szklanki octu winnego
Galaretka:
– 2 litry wody
– 2 łyżki żelatyny
– 1 kostka bulionu warzywnego
Wykonanie:
1. W dużym garnku zagotuj wodę z kostką bulionu warzywnego. Dodaj cebulę, marchewki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i goździki. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
2. Dodaj karpia do garnka, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut lub do momentu, gdy mięso karpia będzie miękkie.
3. Wyjmij karpia z garnka i odłóż na bok. Odstaw trochę wywaru, który posłuży do przygotowania galaretki.
4. Do pozostałego wywaru w garnku dodaj suszone śliwki, rodzynki, cukier brązowy i ocet winny. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
5. W międzyczasie przygotuj galaretkę wg instrukcji na opakowaniu, używając odłożonego wcześniej wywaru.
6. Na dnie salaterki ułóż plasterki karpia, a na nich ułóż połowę gotowanych śliwek i rodzynek. Zalej połową gorącej galaretki.
7. Powtórz krok 6 dla kolejnych warstw. Zakończ wierzchem z plasterków karpia, śliwek i rodzynek.
8. Wstaw salaterkę do lodówki i pozostaw do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

9. Przed podaniem, wyjmij karpia w galarecie z lodówki i odwróć salaterkę na duże półmiski. Delikatnie wstrząśnij, aby uwolnić galaretkę z formy. Pokrój na plastry i podawaj z chrzanem.
Przepis na karpia po żydowsku w galarecie (wersja kwaśna) jest bardzo podobny, ale nie dodaje się cukru brązowego i suszonych owoców. Zamiast tego, można dodać więcej octu winnego do wywaru dla większego smaku kwaśnego. Pozostałe kroki pozostają takie same.

Bigos wigilijny – bez mięsa. Dwie wersje do wyboru

To danie, które można przygotować na kilka dni przed Wigilią i nawet lepiej smakuje, gdy zostanie podgrzane.

1. Bigos wigilijny z grzybami:
Składniki:
– 500g kiszonej kapusty
– 200g suszonych grzybów (np. borowików)
– 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
– 2 marchewki, starte na tarce o dużych oczkach
– 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka mąki
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka suszonego majeranku
– 1 liść laurowy
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć suszone grzyby. Gotuj przez około 15 minut, a następnie odcedź (zachowując wywar) i pokrój je w drobne kawałki.
2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj marchewkę i jabłka, smaż przez kilka minut.

3. Dodaj kiszoną kapustę, pokrojone grzyby, koncentrat pomidorowy, majeranek i liść laurowy. Zalej wszystko wywarem z gotowania grzybów.
4. Przykryj garnek i dusz bigos na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż kapusta będzie miękka i smakowa. Co jakiś czas dodaj wodę lub wywar z gotowania grzybów, jeśli bigos staje się zbyt suchy.
5. Gdy bigos jest gotowy, dopraw go solą i pieprzem do smaku. Możesz też dodać więcej majeranku, jeśli lubisz intensywniejszy smak.
6. Podawaj bigos wigilijny wegetariański jako samodzielne danie lub z kluskami śląskimi.

II wersja Bigosu (z soczewicą)

Składniki:
– 300g kiszonej kapusty
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
– 2 marchewki, starte na tarce o dużych oczkach
– 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka suszonego majeranku
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Soczewicę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź.
2. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj marchewkę i ziemniaki, smaż przez kilka minut.
3. Dodaj kiszoną kapustę, ugotowaną soczewicę, koncentrat pomidorowy, majeranek, sól i pieprz.
4. Dusz bigos na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie i smaczne. Co jakiś czas mieszaj i jeśli bigos stanie się zbyt suchy, dodaj odrobinę wody.
5. Sprawdź i dopraw bigos solą i pieprzem, jeśli to konieczne.
6. Podawaj bigos wigilijny wegetariański z pieczywem lub jako dodatek do innych dań wigilijnych, takich jak pierogi ruskie czy uszka.

Kluski śląskie

To niedrogi i sycący dodatek do wigilijnego stołu. Kluski można zrobić samemu, używając ziemniaków, mąki i jajek. Ich przygotowanie jest proste, a smak dopasujesz do swoich preferencji.

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 250 g mąki
– 1 jajko (opcjonalnie, można pominąć lub zastąpić substytutem jajka)
– 1 cebula
– 2 łyżki oleju roślinnego
– Sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę.
2. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę. Jeśli dodajesz jajko, wbij je teraz do masy ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Na czystej powierzchni podsypanej mąką rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
4. Przygotuj garnki z osoloną wodą i zagotuj.

5. Z rozwałkowanego ciasta wytnij kluski korzystając z foremki lub noża. Możesz np. wykroić okręgi o średnicy około 5 cm.
6. Wrzuć kluski do gotującej się wody i gotuj około 3-4 minuty, do momentu gdy wypłyną na powierzchnię.
7. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę, aż będzie delikatnie zrumieniona.
8. Odcedź gotowe kluski i podawaj z podsmażoną cebulą na wierzchu.
Kluski śląskie wegetariańskie możesz podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do różnych sosów, np. grzybowego. Smacznego!

Sałatka jarzynowa

To popularne danie na Wigilię, które jest doskonałym dodatkiem do innych dań. Sałatkę jarzynową można przygotować z gotowanych warzyw, takich jak marchewka, ziemniaki, groszek, ogórek konserwowy i cebula. Wszystko to wymieszaj z majonezem i dodaj sól i pieprz do smaku.

Oto przepis na sałatkę jarzynową:
Składniki:
– 4-5 ziemniaków
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– 3 ogórki kiszone
– 150 g konserwowych groszków
– 3 jajka
– 200 g majonezu
– Sól do smaku
– Pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w kostkę.
2. W garnku gotuj ziemniaki, marchewki i pietruszkę w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
3. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oleju, aż będzie złocista. Pozostaw do ostygnięcia.
4. Ogórki kiszone również pokrój w kostkę.
5. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.
6. Do ostudzonych warzyw dodaj cebulę, ogórki, jajka i groszki.
7. Dodaj majonez i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

8. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
9. Sałatkę jarzynową przenieś do lodówki na około godzinę, aby smaki się połączyły.
10. Przed podaniem przemieszaj jeszcze raz i udekoruj np. natką pietruszki.
Sałatkę jarzynową podawaj na zimno jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Smacznego!

Makowiec – pyszny i niedrogi deser, który nie może zabraknąć na polskim stole wigilijnym.

Aby przygotować makowiec, potrzebujesz maku, cukru, rodzynek i ciasta drożdżowego. Smak i konsystencję możesz jeszcze bardziej urozmaicić, dodając orzechy lub migdały.

Oto przepis na tradycyjny makowiec:
Składniki:
– 500 g maku
– 250 ml mleka
– 200 g cukru
– 150 g masła
– 100 g rodzynek (opcjonalnie)
– 100 g migdałów (opcjonalnie)
– 4 jajka
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 1 opakowanie drożdży instant
– 1 łyżeczka cynamonu
– skórka otarta z jednej cytryny
– szczypta soli
– 500 g mąki
Przygotowanie:
1. Mak zmiel na drobno lub zetrzyj na tarce.
2. Podsmaż mak na patelni przez kilka minut, aż zacznie wydzielać intensywny zapach. Następnie dodaj 100 g cukru i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij mak z ognia i odstaw do ostygnięcia.
3. W małym rondelku podgrzej mleko z 100 g cukru, 50 g masła i cukrem waniliowym, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
4. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę z drożdżami instant, cynamonem i szczyptą soli. Dodaj do mąki jajka, ostudzone mleko oraz startą skórkę z cytryny. Wyrob ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek o grubości około 0,5 cm. Rozsmaruj na nim ostudzony mak, a także posyp rodzynkami i orzechami, jeśli takie dodatki wybierzesz.

6. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, formując roladę z nadzieniem. Ułóż roladę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Roztop pozostałe masło i posmaruj nim wierzch makowca.
8. Piecz makowiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez około 40–50 minut, aż nabierze złocistego koloru.
9. Po upieczeniu wyjmij makowiec z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.
Gotowy makowiec można podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!

Exit mobile version