Ciężkostrawne, przygotowane z kiepskiej jakości produktów – jednym słowem niezdrowe. Najwyższa Izba Kontroli alarmuje, że posiłki podawane w państwowych szpitalach negatywnie wpływają na stan zdrowia pacjentów. Do raportu odniósł się minister zdrowia.
„Może i posiłki w szpitalach nie są najwyższej jakości, ale po pierwsze nie mamy budżetu na drastyczne podniesienie stawki dziennej na wyżywienie pacjenta. Poza tym jeszcze nie usłyszałem o przypadku, kiedy stan zdrowia pacjenta pogorszył się przez szpitalne jedzenie. Sam zresztą uważam, że czasem gorszy posiłek nie wpływa źle – pacjent pozostaje w lepszych relacjach z rodziną bo ta przynosi mu regularnie jedzenie, przez co otrzymuje wsparcie psychiczne i jest motywowany do szybszego opuszczenia szpitala.” – skomentował Łukasz Szumowski.
Odpowiednie żywienie jest niezwykle istotną częścią terapii chorych i może mieć spory wpływ na jej skuteczność. Szpitalne menu w wielu polskich lecznicach daleko odbiega jednak od właściwych standardów. Pacjenci skarżą się na jakość i wielkość serwowanych im porcji, małą różnorodność posiłków, zimne obiady, czy długie okresy głodówki pomiędzy kolacją a śniadaniem.
Na niewłaściwe żywienie na szpitalnych oddziałach zwracają uwagę również eksperci. Z opublikowanego w 2018 roku raportu Najwyższej Izby Kontroli wynika, że menu dla pacjentów często jest przygotowywane z surowców niskiej jakości. W posiłkach brakuje składników odżywczych, owoców i warzyw, dużo jest za to soli, czerwonego mięsa i tłustych wędlin.
Jak wyglądają jadłospisy w polskich lecznicach? Fanpage „Posiłki w szpitalach” od lat gromadzi zdjęcia od „najedzonych” pacjentów z całego kraju. Sprawdź w naszej galerii, co trafia na talerze chorych leczonych w niektórych polskich szpitalach.
Źródło Inny Ekspress / Posiłki w szpitalachFacebook/